Dagens barnkalas handlar inte bara om att stressa och vakta barn, utan föräldrarna får också njuta av festen.

Det ordnas allt fler och allt större barnkalas – namngivningsfester, födelsedagsbjudningar, lekkalas... Skillnaden mot förr i tiden är att också föräldrarna får numera ta del av det roliga.

Att ordna en fest för både barn och vuxna är ändå en utmaning. Hur lyckas man ordna ett kalas där barnen har tillräckligt med aktiviteter och föräldrarna tid för annat än att se efter småttingarna? Vilken mat är tillräckligt enkel för barnen att äta, men passar också vuxnare smak? Och vad gör man om vardagen är så pass hektisk att det helt enkelt inte finns tid för att stå i köket och svettas med förberedelserna? Med hjälp av följande tips står inga hinder i vägen för en lyckad fest.

Håll det enkelt

Barn och vuxna har egentligen liknande smak när det kommer till kalasmat. Att komponera en bra meny handlar inte om neurokirurgi – ett enkelt råd är att bjuda på sådan mat som både du och dina barn tycker om. Starka, exotiska rätter gör man ändå klokast i att spara till en annan gång.

De bästa bjudrätterna är enkla att äta och kladdar inte alltför mycket. Det uppskattas särskilt av föräldrarna, eftersom få av dem har möjlighet att ge maten sin fulla uppmärksamhet under festen.

KNYTKALASET ÄR RÄDDNINGEN FÖR DEN LÄTTSTRESSADE FESTFIXAREN.

Inte bara sötsaker

Alla barn vill ha tårta när det är kalas, eller åtminstone sådana läckerheter som de inte får njuta av i vardagen. Se ändå till att bjuda på något saltigt också. Allt behöver man inte baka själv – köp färdiga bakelser och garnera dem snyggt så sparar du tid och energi.

Ordna knytkalas

Knytkalaset är räddningen för den lättstressade festfixaren. Det är inte bara en lättnad för jäktade mammor och pappor, utan ett roligt sätt för alla att fira. Vem skulle inte vilja smaka på andras bravurrätter? Tillred något som är enkelt att transportera om du ska på ett knytkalas, som till exempel en salt paj, piroger eller cheesecake.

Satsa på barnens aktiviteter

Barn trivs på kalas så länge det finns kompisar och saker att göra. Håll barnen nöjda genom att planera tillräckligt med intressanta aktiviteter på förhand. Brädspel och andra enkla lekar som inte kräver ständig uppsikt är bra sysselsättningar för barnen. Det kan vara en bra idé att samla alla spel, pysseltillbehör och leksaker i en lekhörna. Då kan de äldre barnen hålla till där, medan de allra minsta stannar i närheten av föräldrarna. En annan god idé är att låta barnen äta i början av festen, medan de vuxna äter senare.