Regel nummer ett på sifferkalaset: födelsedagsbarnets ålder ska finnas med överallt. Regel nummer två: födelsedagsbarnets ålder är huvudsaken. Regel nummer tre: ha roligt, skratta mycket och njut av de oförglömliga stunderna!

10+ för sifferdekorationerna!
I dekorationerna på sifferkalaset är födelsedagsbarnets ålder regel nummer ett! Andra siffror fungerar också, men de ska användas sparsamt. Du kan till exempel göra en partyhatt eller en sifferbrosch försedd med gästens ålder till alla gäster.

Festlokalen dekoreras med siffror från golv till tak. Klipp ut siffror av kartong, dekorera dem med tusch, glitter och färggrann tejp och fäst dem på väggar, i flaggspel och i snörena till ballonger som svävar runt i taket. Du får 10+ för en väggdekoration formad som en jättestor siffra som är ett kollage av foton på födelsedagsbarnet med familj och kompisar.

En griffeltavla full med intressanta fakta i siffror om födelsedagsbarnet är ett skojigt infopaket som gästerna kan komplettera om de vill. Du kan till exempel använda en stor träskiva målad med krittavelfärg. Fyll i förväg i åtminstone födelsedagsbarnets ålder, antalet husdjur, antalet tappade mjölktänder och hur många glassar barnet kan äta efter varandra!

_______________ sorters godsaker

Föreviga födelsedagsbarnets ålder med färggrann tejp på pappersmuggar och dekorera kalasbordet med siffror utklippta ur kartong och limmade på cocktailpinnar. Ett billigt lakan eller en tygbit blir en festlig bordduk enbart med hjälp av tygtusch och en ivrig tecknare!

Du serverar naturligtvis lika många sorter som födelsedagsbarnets ålder.

Spritsa födelsedagsbarnets ålder på glassfyllda Carneval-minibakelser och lägg upp fruktbitar som siffror på serveringsfatet. Våra mjuka, chokladsmakande Domino-mockarutor är garanterat en hit på sifferkalaset!

Toppa sifferfestbordet med färggranna eller svartvita tärningsformade tårtbitar. Placera ett sifferljus på en av tårtbitarna, och naturligtvis går lika många av födelsedagsbarnets önskningar i uppfyllelse som siffran på ljuset.

Tärningslek och leta sifferbollar

Tärningslek
Barnen kastar en tärning i tur och ordning och varje siffra står för en rolig uppgift som barnet ska utföra. Uppgifterna väljs utifrån gästernas ålder och intressen och skrivs färdig upp på en kartongbit. Ett: berätta en vits. Två: hoppa på ett ben runt bordet. Tre: låt de övriga gissa vilket djur du föreställer. Fyra: berätta någonting roligt om födelsedagsbarnet. Fem: klä vantar på fötterna och ullstrumpor på händerna. Sex: alla sjunger tillsammans en födelsedagssång för födelsedagsbarnet.

Leta sifferbollar
Skriv olika siffror på små bollar eller papperslappar. Göm sifferbollar runt om i huset, på både lättare och svårare gömställen. Barnen ska försöka hitta så många bollar som möjligt inom en viss tid. När tiden har gått ut räknar alla ihop summan av siffrorna på sina bollar – själv eller med hjälp av en vuxen. Slutligen får alla en egen godiskål som de får plocka lika många karameller i ur en godispåse som den totala siffersumman.