Varm, omtänksam och lite knasig...det är pappa! Reija, Johan och Ekaterina berättar vad deras pappor betyder för dem och vilka visdomsord de bär med sig resten av sina liv.

Jag kunde alltid luta mig mot min far för stöd

”Min far präglades av krigstiden: han var krävande och stark, men varm och omtänksam. Jag kunde alltid lita på hans stöd, och jag fick alltid hjälp när jag behövde det. När min första seriösa relation tog slut hjälpte min far mig att flytta möbler från mitt tidigare hem och sa: ”Var inte orolig. Det är inte slutet på allt. Livet kommer så småningom att ordna sig.”
Nu som förälder själv vill jag alltid uppmuntra mina barn att lita på att besvikelser i livet alltid följs av någonting bättre. Min far dog för 12 år sedan, och jag tänker fortfarande på honom dagligen. Min väg till jobbet går förbi kyrkogården där han vilar. När jag kör förbi känner jag en värme i mig. Jag har tre äldre bröder och som barn brukade vi göra alla möjliga saker tillsammans. Det var viktigt för min far att vi alla samlades dagligen kring middagsbordet. Tallrikar rensades och inga rester kastades bort. I dag pratar man mycket om matsvinn och hur mat förenar människor. Nu när jag själv är mamma vill jag förmedla traditionen med familjemåltider som jag lärde mig från min far, till mina barn.”

Reija, 46


Min fars tal på mitt bröllop är permanent etsat i mitt minne

”Han blev bra.” Dessa ord från min far är permanent permanent etsade i mitt minne från i somras när jag firade mitt bröllop. Min far har aldrig varit särskilt känslomässig, men de senaste åren har denna sida av honom visat sig mer och mer. Min frus och mina syskon var ansvariga för bröllopsmottagningen. Därför överraskade våra pappor oss när de ville hålla de första talen. Min svärfar började och öppnade sig om sin kärlek till sin dotter- och han fick tårarna att rinna. Det måste ha varit lättare för min far att tala efter honom, för de är män av samma generation. Min fars tal var rörande och helt enkelt lysande! Han var rolig och fick alla att skratta. Jag hade sällan sett den här sidan av honom. Han medgav att han inte är den bästa när det gäller att uttrycka känslor och erkände hur stolt han var över mig och min fru som visar vår kärlek till varandra så öppet. Han uppmuntrade oss att fortsätta prata om våra känslor också i framtiden och att vara oss själva. I slutet vände han sig till sin mamma - min Farmor - och sade till henne på sin norrländska dialekt: "Han blev bra." Alla bröllopsgästerna stod upp för att jubla och upprepade samstämmigt: "Han blev bra!"

Johan, 32

Min pappa accepterar mig för den jag är

"Min pappa brukade kalla mig för ”tvättbjörnen” när jag var liten. Han gör det fortfarande, även till andra. ”Jag är pappa till tvättbjörnen!” brukade han säga när han introducerade sig till mina kompisars föräldrar. Han förklarade att tvättbjörnar är kända för att vara modiga och tappra. Det är ett väldigt fint och roligt smeknamn. Utöver utseendet så har vi mycket gemensamt, när vi har nya drömmar så planerar vi hur vi ska nå dem. Vi pratar inte bara om det, utan vi gör det också. Vi reser också tillsammans. En av våra traditioner är att vi besöker mina farföräldrar i södra Ryssland. Resan dit tar 36 timmar med tåg och vi brukar stanna där ett tag, upp till en månad. Jag är hans enda barn och har all hans kärlek för mig själv. Jag brukar höra att det inte är möjligt för honom att älska någon annan så mycket som han älskar mig. När jag besökte honom sist så såg jag att det fanns bilder på mig överallt i hans lägenhet. Det är speciellt, men det känns jättebra att veta att ens pappa älskar en så mycket. Han brukar inte säga till mig vad jag ska göra eller hur jag ska leva mitt liv. Istället ger han mig frihet och stöttar mina beslut. Jag kan dela allt med honom och han accepterar mig för den jag är. Vi är väldigt nära och det är väldigt kärt för mig."

Ekaterina, 33