När Karl Fazer öppnade sitt första konditori på Glogatan i Helsingfors 1891 hade han ett klart mål: skapa mat med mening och stunder av glädje för människor runt omkring honom. Konditoriverksamheten växte och blev en konfektyrverksamhet, som slutligen utvecklades till en innovativ och internationell matkoncern.

Karl Fazer var en djärv pionjär av sin tid. Denne unge man ville bli konditor, även om yrket hade låg status och hans far motsatte sig idén. Trots detta började Karl som 18-åring göra resor till Sankt Petersburg, Berlin och Paris för att lära sig skapa magi av deg. Den som återvände från resorna var en 25-årig pionjär inom konfektyrtillverkning, med en okuvlig vilja att visa prov på sina kunskaper och skapa meningsfulla produkter.

fazers-story_karl_fazer_860px.jpg

Drömmen blev verklighet 1891 när Karl öppnade ett konditori och café på Glogatan 3 i centrala Helsingfors. Detta Karl Fazer-café blev genast ett landmärke i Helsingfors och en populär mötesplats. Klassiker från caféets tidigaste år säljs fortfarande, till exempel tjinuskibakelser. Karl Fazer tog med sig receptet på tjinuski, dvs. kola, från Sankt Petersburg. I dag fortsätter våra bagare och konditorer modigt att ta fram nya innovativa produkter och bygger på så vis vidare på Karls arv i alla Fazers verksamhetsländer.

Från lokala klassiker till älskade internationella varumärken

De flesta av oss känner till någon av Fazers läckra klassiker så som Geishachokladen och Mignon-chokladäggen. Utöver tårtor och bakverk älskade Karl Fazer att skapa konfektyr. Klassiska Pihlaja-marmeladen såg dagens ljus på det legendariska caféet på Glogatan, och 1897 öppnade Karl en konfektyrfabrik i Rödbergen i Helsingfors. Konfektyrexport inleddes genast och produkterna var så populära att Karl blev en av sin tids mest kända finländare i Europa. Som den driftiga innovatör han var började Karl också tillverka makaroner, småkakor och margarin. Över ett sekel senare är innovationer och mod att upptäcka nya saker fortfarande en del av vårt arbete, och vi har export till över 40 länder. I dag är växtbaserat och havre viktiga ingredienser i våra produkter. KF_label.jpg

En mångsidig man

Visste du att Karl också var en OS-meriterad skytt? Karl representerade Finland i sommar-OS i Stockholm 1912. Han tävlade med framgång såväl i Finland som ute i Europa. Karl stödde även idrotten i Finland och 1928 betalade han resekostnaderna för tio OS-deltagare. Karl var fågelentusiast och grundade fågelskyddsområden i den åländska skärgården och på sina ägor i Viborgs län.

K_Kuvasetti_3_KF matar ander_1080px.jpg

Vår grundares tankegångar, att göra skillnad i samhället och dela ansvaret, är en del av Fazer även i dag. Vi jobbar med flera organisationer och projekt som främjar barns och ungas samt miljöns välmående. En av våra långvariga samarbetspartners är SOS Barnbyar.

Tillsammans klarar man allt 

Varje kärlekssaga börjar med ett ord. För en viss fru Fazer kan de första orden mycket väl ha varit: ”En varm choklad, tack!”. Karl och Berta Fazers gemensamma resa började när högskolestudenten Berta Lovisa Blomqvist, dotter till en välkänd mästerbagare, bestämde sig för att besöka Fazers café på Glogatan i början av 1890-talet. På kort tid hade det blivit en populär mötesplats särskilt bland studenter, och Berta var inget undantag.

fazers-story_fg_cafe_history_2007_860px.jpg

När Bertas och Karls ögon möttes var det början på en avgörande vändpunkt i det finländska näringslivets historia. Det unga paret gifte sig 1894 och fick fyra barn. Karl och Berta jobbade passionerat och som jämlikar för att skapa och utveckla sitt familjeföretag.

Senare inkluderades även Fazers barn i företagets verksamhet. År 1939 blev Sven Fazer vd och fortsatte med arbetet som hans föräldrar hade påbörjat. Än i dag är Fazer ett familjeföretag. Men, i stället för en liten kärnfamilj, har företaget omkring 9 000 anställda.

Familjen Fazer_800x518.jpg