Glädje går att hitta i vardagen. Vad händer klockan 07 under Wenjuns föräldraledighet, bonden Eriks och forskaren Miias morgonstunder? Vilka känslor väcker dessa ögonblick hos dem?

Wenjun 4449 130919 860x390px.jpg

Självmedkänsla

Självmedkänsla och att uppskatta de små ögonblicken i vardagen. Det är vad Wenjun Fu, mamma till en 9 månader gammal son, har lärt sig under sin föräldraledighet. 

"När vårt första barn Wenla föddes för fyra år sedan ville jag börja jobba igen redan efter sex månader. Jag var tacksam för att min make Lauri ville stanna hemma med henne fyra månader extra. Jag var yngre då och tyckte att mitt arbete inom genetik var viktigare. Nu tar jag mer hänsyn till mig själv och tar det lugnare: min föräldraledighet varar i mer än ett år. Vår son Wenne sover bra – han vaknar inte ens för att äta. Jag trivs med att stanna hemma. På morgnarna har jag en underbar stund för mig själv när Lauri har kört Wenla till förskolan och sedan åkt till jobbet. Barnet sover, huset är tyst och det är bara vår hund Yumi som håller mig sällskap. Jag kokar lite gröt och äter tillsammans med ett saltat ankägg, fermenterad tofu och lite saltade grönsaker. Så gott! Men av någon anledning gillar inte resten av familjen den här kinesiska frukosten."

Erik 1537 020919 860x390px.jpg

En familjegård med historia

Vacker utsikt över det glänsande havet genom fönstret hos Erik Oljemark, bonde från Borgå. Solstrålarna spelar över frukostbordet. Erik älskar verkligen sin släktgård. 

"Folk har suttit och tittat på morgonvädret genom det här fönstret i mer än hundra år. Vår familjegård har en imponerande historia: Jag är den fjärde ägaren. Min farfar köpte gården 1916. Min storebror utbildade sig inom en annan bransch, så jag fick ta över gården ganska tidigt. Jag tog examen i lantbruksvetenskap och började driva gården efter att min pappa dog i cancer. Böndernas situation har förändrats en hel del under de senaste årtiondena, så jag har fått bygga ut gården en hel del för att klara mig. Idag är jag den enda heltidsbonden på orten. Jag och min fru Monica har tre barn. Två av våra söner bor i anslutning till gården och vår dotter en bit bort. Vår son Fredrik arbetar på gården. Det känns bra att ha någon som fortsätter familjens traditioner."

Läs mer: 11 på förmiddagen: Ett ögonblick, flera berättelser

Miia 2534 060919 860x600px.jpg

“En lugn morgon får mig att slappna av”

Forskaren Miia Viinamäki kommer till sin arbetsplats i Vanda tidigt på morgonen. Hon lägger ut en yogamatta på gymgolvet och koncentrerar sig på stretching och andning. Ett ögonblick för sig själv som hjälper henne att fokusera resten av dagen.

"Jag är verkligen ingen morgonmänniska. Men på morgnarna har vi yogalektioner på arbetet, så jag tvingar mig ur sängen tidigare än vanligt. Det finns ju inget bättre sätt att starta dagen än med yoga. Det väcker både kropp och själ på ett varsamt sätt. Dagen börjar med positiv energi och det känns lyxigt att få fokusera på mig själv en stund. Jag är lite otålig och har märkt att yoga ökar min koncentrationsförmåga. Under lektionerna träffar jag dessutom arbetskamrater som jag annars inte ser dagligen på jobbet. Vårt team har vikt tiden efter yogalektionerna åt en kafferast: vi sätter oss tillsammans, äter frukost och småpratar."

Läs mer: Tre på eftermiddagen: Ett ögonblick, flera berättelser