Lycka finns i vardagen. Vad händer klockan 11 på förmiddagen hos bonden Erik, föräldralediga Wenjun och forskaren Miia, och vilka känslor väcker dessa ögonblick hos dem?

Erik 1537 020919 860x390px.jpg

”Höjdpunkten på en lång arbetsdag är lunch som min fru har lagat”

Hösten är den mest hektiska perioden på året för lantbrukaren Erik Oljemark.

”Arbetsdagarna är långa och spannmålstorken är igång dygnet runt. Om vädret är bra sitter jag bakom ratten i skördetröskan till sent på kvällen. Vi odlar vete, havre, korn, råg och raps. När skördandet går bra tar jag en liten paus ute på åkern: Då sätter jag mig på pickup-bilens flak och äter smörgås och häller upp kaffe från termosen. Det är små trevliga ögonblick i mitt vardagsliv, och dem har jag också Monica – min fru – att tacka för. Hon förbereder och packar ner lunch åt mig och min son Fredrik på morgonen, innan vi ger oss ut på åkrarna. Monica arbetar hemifrån, som representant för Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt, LPA. Jag uppskattar allt som Monica gör för gården och företaget. Om vi inte jobbade så bra tillsammans skulle det inte fungera. När jag kommer hem efter en lång arbetsdag känner hur gott det doftar från köket, känner jag mig tacksam. Den underbart goda, hemlagade maten ger mig mer energi och håller mig i känslomässig och mental balans.”

Läs mer: Sju på kvällen: Ett ögonblick, flera berättelser

Miia 2392 060919 860x600px.jpg

"Ansvaret ligger på folks tallrikar"

Forskaren Miia Viinamäki utvecklar nya livsmedelsprodukter för Fazer.

”Jag har en masterexamen i livsmedelsvetenskap. Jag är en del av Fazers forskningsteam. Vi forskar om nya ingredienser och använder forskningsresultaten för att utveckla nya livsmedelsprodukter. Att prova ny teknik i labbet är en del av mitt jobb. Jag tycker det är intressant att lära sig mer om nya ingredienser och utveckla framtidens produkter. Det kommer ut många innovationer på marknaden, men jag har lagt märke till att människor oftast föredrar mat som känns tryggt välbekant. Världen förändras och konsumenterna blir alltmer medvetna om olika problem. Växtbaserade dieter är en av de stora trenderna nu. När jag tänker på viktiga globala frågor – som klimatförändringarna, ökad ojämlikhet och åldrande befolkningar i västvärlden – ser jag det som att mat kan vara en del av lösningen. Därför har vi valt hållbarhet och hållbara alternativ – vad gäller både ingredienser och förpackningar – som ett av våra forskningsområden och för Fazer som helhet.”

Wenjun 4449 130919 860x390px.jpg

"Jag vill lära mina barn tolerans"

Att gå ut med hunden Yumi, ta hand om tvätten, handla och laga mat. Hushållsarbete och att ta hand om bebisen ger struktur i Wenjun Fus vardag som föräldraledig.

”När jag var 10 år flyttade jag med mina föräldrar från Shanghai till Finland. Under min uppväxt var det mamma som ansvarade för hushållsarbetet. I mitt hem dammsuger både min man och jag, men jag gillar att göra en del av hushållsarbetet själv under dagen. Jag är glad över att både jag och min man, Lauri, sköter hushållsarbetet. Det ger oss mycket tid tillsammans som familj. En sak jag verkligen gillar med den kinesiska kulturen är att den är så familjeorienterad, och jag vill uppfostra mina barn till att bli öppensinnade personer med ett internationellt tänkesätt. Något jag tycker om med Finland är att ingen diskrimineras. Min uppfattning är att de flesta här har chansen att skapa en yrkeskarriär och sträva efter framgång. Jag har själv haft möjlighet att studera på universitet och ägna mig åt de ämnen som har intresserat mig mest. Jag har inte behövt kompromissa.”

Läs mer: Tre på eftermiddagen: Ett ögonblick, flera berättelser