Glädje går att hitta i vardagen. Vad händer klockan tre på eftermiddagen under Wenjuns föräldraledighet, lantbrukaren Eriks- och forskaren Miias dagar? Vilka känslor väcker dessa ögonblick hos dem?
Viktigt med bra värderingar på arbetsplatsen
För Miia, en forskare som utvecklar nya livsmedelsprodukter, är det viktigt att arbetsplatsens värderingar överensstämmer med hennes egna.
”Både på jobbet och i privatlivet vill jag se till att företaget inte kränker någons rättigheter eller förorenar och förstör miljön. Miljöskydd, mänskliga rättigheter och djurens rättigheter är mina viktigaste värderingar. Vi har en verkligt fin arbetsgemenskap. Jag är väldigt glad över den genuint uppmuntrande och positiva stämningen på min arbetsplats. Vi har olika bakgrunder men gemensamma värderingar. Jag kan alltid räkna med hjälp och stöd från mina kollegor, och de kan förvänta sig samma sak från mig. Jag är i 30-årsåldern och arbetar heltid sedan ungefär sex år. Jobbet är en stor del av min identitet. På en bra arbetsplats känner man samhörighet och har möjlighet att utvecklas och lära sig på många sätt. Tack vare jobbet har jag förbättrat min kompetens, mina sociala färdigheter och min presentationsteknik. Men jobbet får aldrig vara definierande för någons värde som människa eller samhällsmedborgare."
Läs mer: Sju på morgonen – ett ögonblick, många berättelser
”Vi återvinner nästan allt”
Säkerhet och orörd natur är saker som Wenjun Fu – född i Shanghai – uppskattar med Norden. Återvinning och minskat matsvinn är viktigt för henne.
”Jag och min man träffades i grundskolan. Vi gick i samma klass. Jag var eleven som satt längst fram och hade toppbetyg, och Lauri var bråkmakaren som satt längst bak i klassrummet. Jag var totalt ointresserad av honom. Ganska långt senare, på en klassåterträff som jag arrangerade, lärde vi känna varandra bättre. Vi upptäckte att vi var i exakt samma fas i livet. Båda pluggade på universitetet i Helsingfors och vi hade samma värderingar. Vi vill leva hållbart. Jag är till exempel expert på att laga jättegod mat av kylskåpsrester. Jag slänger ner resterna i en wokpanna, rör runt dem ordentligt och knäcker ner några ägg. En stor del av barnens kläder köper jag secondhand, via olika webbgrupper. Där brukar jag också sälja saker. Många av våra möbler, till exempel vår soffa, köksbordet och köksstolarna, har jag köpt secondhand. Vi kastar sällan något.”
Läs mer: 11 på förmiddagen – ett ögonblick, många berättelser
”Jag vill lämna efter mig en orörd natur”
Att skydda miljön är en hjärtefråga för lantbrukaren Erik Oljemark.
”Jag vill att kommande generationer ska kunna njuta av orörd natur. Jag har nio barnbarn. Det äldsta är en pojke på 14 år, och det yngsta är en flicka på bara några veckor. Våra barnbarn hjälper till med arbetet på åkrarna och älskar att mata hönsen. De tycker det är jättespännande att få hjälpa till att styra traktorn medan de sitter i farfars knä. Jag är ordförande för en svenskspråkig rådgivningsorganisation för lantbrukare, och för mig är det viktigt att kunna erbjuda korrekt och användbar information. Vi vill att samtalen om klimatförändringar ska baseras på fakta. Min förhoppning är att människor ska förstå att jordbruket är helt och hållet beroende av miljön. Välmående växtlighet är det bästa för både lantbrukarna och miljön. Misskötta åkrar är inte en fördel för någon. Varje lantbrukare som bryr sig om sina barnbarns framtid borde vilja skydda miljön.”