Glädje går att hitta i vardagen. Vad händer klockan sju på kvällen under Wenjuns föräldraledighet, lantbrukaren Eriks- och forskaren Miias morgonstunder? Vilka känslor väcker dessa ögonblick hos dem?

Wenjun 4558 130919 860x390px.jpg

Glädje genom maten

Finns det något roligare än att plocka äpplen från egna träd eller plocka svamp hemma på tomten? Wenjun Fu, som för närvarande är föräldraledig, älskar att laga mat. Särskilt svamp är en favorit.

”Jag är från Shanghai, och min man Lauri har rötter i Estland. Jag tycker om att laga fusionrätter, det kinesiska köket är känt för att använda svamp på ett kreativt sätt. Jag älskar att upptäcka nya ingredienser. Min familj plockar ofta svamp tillsammans. Min mamma är väldigt bra på att laga mat, men har inte så mycket tålamod. När jag frågar hur man lagar en rätt, orkar hon inte lära mig ordentligt – hon säger bara att den innehåller ”en nypa av det här och en nypa av det där”. Jag vill veta exakt hur många gram av ingrediensen som ska tillsättas! Jag har lärt mig genom att experimentera mig fram. Min signaturrätt är köttbullar med potatismos.”

Läs mer: Sju på morgonen – ett ögonblick, många berättelser

Fazer 2467 060919 860x600px.jpg

”Att äta glass efter klättringen är självklart”

Kalka händerna och grabba tag om klätterväggen. Forskaren Miia Viinamäki upptäckte bouldering för ungefär fyra år sedan.

”Jag provade bouldering tillsammans med min pojkvän, och blev förälskad i sporten direkt. Det bästa med klättringen är känslan av samhörighet. På klättercentren träffar man många fantastiska människor och alla ”nykomlingar” är varmt välkomna. Jag kan ibland upptäcka att jag plötsligt står och pratar med en helt främmande människa, för att tillsammans med henne försöka lista ut den bästa klättringsrutten. Jag är inte tävlingsinriktad alls: Jag vill bara tävla mot mig själv, inte mot andra. Klättringen lär mig hur jag kan hantera besvikelse – oavsett hur mycket man försöker, klarar man inte alla klättringar och det måste man acceptera. Om man har klarat en svår klättringsrutt, väntar en ännu svårare klättring runt hörnet. Jag använder klätterväggarna i klättercentren, men tycker också om att klättra utomhus, på naturliga klippformationer. Jag älskar att vara i skogen och för mig är utomhusklättring först och främst ett sätt att njuta av naturen. På klättringsresor är det ett måste att ha med sig bra mat. Jag är medlem i en klättringsgrupp. Vi kallar oss själva för ”glassklubben”. Att åka och äta glass efter klättringen har blivit vår grej.”

Läs mer: 11 på förmiddagen – ett ögonblick, många berättelser

Erik 1461 020919 860x600px.jpg

”Jag har fina matminnen från gården”

Lantbrukaren Erik Oljemark från Borgå, driver den 100 år gamla familjegården sedan 1979.

”Jag och min fru Monica har varit gifta i 38 år. Ömsesidig förståelse och kompromissvilja har varit viktigt i vårt långa äktenskap. Vi har en stor familj – tre barn och nio barnbarn – och det är underbart att kunna samlas allihopa runt matbordet. På söndagarna händer det att min fru bestämmer sig för att laga något extra gott och bjuda in allihop. Jag jagar, vilket innebär att de ingredienser som ingår i min frus signaturrätt – viltstek – oftast finns i frysen. Till vardags brukar det oftast bara vara vi två vid middagsbordet, trots att våra söner bor tvärs över gården med sina egna familjer. Jag har många fina matminnen med anknytning till gården. När min mamma levde åt vi till exempel efterrätt efter varje måltid. Hon gjorde aldrig avkall på det. Man blir van vid långa arbetsdagar i det här yrket. Jag tycker om att titta på nyheterna, så varje kväll spelar jag in nyhetssändningen. Ett av de bästa ögonblicken på dagen är att äntligen få slå sig ned i soffan för att titta på nyheterna tillsammans med Monica, efter att ha ätit en god middag.

Läs mer: Sju på kvällen – ett ögonblick, många berättelser