Varje kärlekshistoria börjar med ett litet steg. För fru Fazer kan det mycket väl ha varit: ”En varm choklad, tack”.

Karl och Berta Fazers gemensamma resa inleddes i början av 1890-talet. Då högskolestudenten Berta Lovisa Blomqvist stannade till på Fazers Café på Glogatan i Helsingfors. På kort tid hade cafét blivit ett populärt tillhåll, speciellt för studenter och Berta var inget undantag. När Berta och Karls blickar möttes så var det starten på en av de mest avgörande historiska händelserna för finska företag. Det unga paret gifte sig 1894 och bosatte sig ovanför cafét där de möttes. 

En banbrytande kvinna

I slutet av 1800-talet när Berta Fazer började arbeta på familjeföretaget var kvinnors rättigheter i arbetsliv och politik fortfarande väldigt begränsade. Under sin livstid fick Berta uppleva när kvinnors rätt att arbeta utan deras makars medgivande blev verklighet. Hon fick se kvinnor inta positioner i samhället så som ministrar och inom statlig sektor. På sin tid var Berta en banbrytare när hon som kvinna var ledare för ett familjeföretag. Hennes idéer och visioner hjälpte till att placera Fazers produkter på middagsbord i Finland och runt hela världen. Berta var en vägvisare och förstod att barnomsorg skulle ge kvinnor en mer jämställd möjlighet att arbeta. Hon påverkade att Fazer 1951 öppnade ett daghem för anställdas barn.

Bertas roll i Fazer

Karl och Berta Fazer arbetade sida vid sida i företaget, som partners. Berta hade en stor roll, speciellt under det första decenniet. Även långt efter att Karl gått bort år 1932. Berta reste mycket världen över och samlade på sig idéer till recept och annonsering. Paret hade en stark, gemensam vision för företagets stil och visuella representation. Berta var den som insåg att de dekorerade skyltfönsterna på cafét i centrala Helsingfors var hennes mästerverk. Parets barn var också delaktiga i företaget. Att komma på namn till sötsakerna var ett nöje för hela familjen, även när barnen var små.

Berta brukade med glimten i ögat hävda att hon helst av allt skulle vilja spendera hela dagarna med sina engelska broderier hemma i soffan. Men det var inte riktigt sant. Berta kom att bli en nyckelperson i företaget och en av ledarna på Fazer. Hon var med och planerade produktionen, tog hand om redovisning och finansiella rapporter, hanterade kassan när det behövdes och alldeles i början såg hon även till att de anställda hade mat.