Vad vore Halloween utan en läskig pumpa med en lykta i? Är det något som förknippas med Halloween är det verkligen den utskurna pumpan - och det är faktiskt inte så svårt att göra en egen.

Att göra en egen pumpa behöver absolut inte vara så svårt - tvärtom. Det är kul att göra tillsammans både stora och små, där en dos kreativitet är mer än välkommet. Det finns inga regler!

1. Börja med att skära ut ett lock ovanpå pumpan. Ju vassare kniv du har desto enklare blir det. Locket bör vara så pass stort att det går att gröpa ur pumpan och sätta ner ett ljus. Ungefär 1,5 decimeter i diameter är lagom.

2. Gröp sedan ur pumpan så att bara ett 3 cm tjockt skal återstår. Istället för att fruktköttet och kärnorna från pumpan slängs, kan du till exempel använda det i brödbaket. Lite grovriven pumpa gör degen saftigare och brödet får en fin färg. Det går även utmärkt att rosta det i ugnen ihop med potatis eller grönsaker. 

3. Sedan är det dags att rita ut det mönster eller ansikte som ska skäras ut från pumpan - bara fantasin sätter gränser! 

4. Ta sedan fram en vass kniv, gärna en ganska nätt som enkelt kan skära ut detaljerna. Gör en skåra där pumpan ska skäras ut och tryck sedan ut det inuti pumpan. Det går även utmärkt att skära fram ytliga detaljer som inte gör hål rätt igenom, men som ger ett fint ljussken från ljuslyktan inuti pumpan.

Klart! Ställ gärna pumpan utomhus då de svalare temperaturerna bidrar till att pumpans hållbarhet förlängs.