Varför firar vi egentligen Halloween? Vilket är egentligen det "riktiga " datumet och hur skiljer sig Halloween från Alla helgons dag?

Halloween

Idag förknippar vi halloween med folk som klär ut sig, pumpor med läskiga ansikten, godis och skräck. Men varifrån kom dessa traditioner från början?

Halloween kom till USA på 1800-talet med irländska invandrare. Ursprungligen var Halloween en keltisk högtid då man firade nyår - därav firas det alltid just den 31 oktober. Kelterna trodde att de döda reste sig från sina gravar för att sätta skräck i de levande. Därför klädde man ut sig i skräckinjagande masker och andra förklädnader för att skrämma bort gengångarna och för att de skulle tro att även de levande kelterna var döda.

Men eftersom det också var ett gammalt år att ta farväl av och ett nytt år att hälsas välkommet blev också Halloween en festfylld afton. Själva Halloween kommer från "All hallows eve" - alla helgons afton.

Till Sverige kom Halloween att uppmärksammas ordentligt i början på 1990-talet och är alltså en rätt ny högtid för oss. 

Alla helgons afton

Därför är det kanske inte så konstigt att det är lätt att blanda ihop Halloween med den kristna högtiden Alla helgons dag - men de har faktiskt ingenting med varandra att göra. Alla helgons dag infaller alltid den första lördagen mellan 31 oktober och 6 november och firas till martyrer och helgons ära.