Få ut det mesta av årets skörd! Hösten är full av färska, hälsosamma och billiga delikatesser. Nu kan du njuta av lokala råvaror – och testa våra smaskiga och mångsidiga recept för dagens alla måltider.

Höstens godaste grönsaker skördas i september och oktober, vilket både betyder att du kan hitta dem i din lokala mataffär – och i naturen runt dig. Att äta säsongsbetonat är inte bara gott utan också ett bra sätt att stötta bönder och lantbrukare i Sverige.

Vår kock, Niclas Melin från Fazer Culinary Team, har många tips, säsongens grönsaker tycker de blir godast stekta i smör eller som ingrediens i en gryta eller soppa.

- Höstens godsaker kan också med fördel sparas till vinterns måltider, lägg eller frys in så håller det länge. Inlagda kantareller är särskilt goda, säger Niclas.

Säsong för svenska frukter

På hösten kan man frossa i massa olika sorters svenska äpplen och bär, att välja svenska råvaror är en bra insats för miljön och aldrig enklare än just under hösten. Ät som snacks, frys in och spara eller koka äpplemos av äpplena och gör sylt av bären. Det mesta passar dessutom bra i en efterrätt eller paj. Behöver du fler variationer av äpple, testa att göra havregrynsgröt med smak av äppelpaj, eller en god och matig smörgåsröra med keso och tonfisk eller testa ett recept med inspiration från Danmark med den här äppeldesserten med smörstekt rågbröd.

- Det har blivit allt enklare att njuta av säsongens råvaror då flera matvarubutiker, stora som små, blivit medvetna om lokala godsaker som är rätt för årstiden. Det är roligt att se, säger Niclas.

Om du vill inhandla årets skörd direkt från dina lokala odlare finns det på de flesta håll i landet marknader där de säljer sina råvaror själva. Passa på att hitta dina favoriter och bjud på en närodlad middag! Rotfrukter passar bra i soppor, grytor och röror, eller som här; tillbehör till helgmiddagen lagade i ugn. 

- Man kan också lätt ersätta pasta eller ris med svenska gryn. Mathavre är till exempel ett utmärkt alternativ till ris, säger Niclas.

Plocka själv 

En del av höstens godaste delikatesser kan du plocka själv ute I naturen. Nu är det verkligen svampsäsong. Kantareller och soppar finns i många skogar. Att plocka svamp är inte bara matnyttigt utan också en mysig uteaktivitet där man får frisk luft på köpet. Med det du hittar går det att göra många goda rätter, en mustig svampsoppa med sherry kan kokas av blandade svampar, på så sätt får du nytta av hela svampkorgen! 

- Glöm inte heller att det även är bärsäsong i skogen. Blåbär och lingon är i säsong och är du i norra Sverige går det att hitta hjortron också, säger Niclas.

Höstens bär kan användas till pajer, kakor eller som topping till gröt eller yoghurt. Läs mer om de hjärnvänliga fördelarna med höstens råvaror här

Äpplen, svamp, bär och rotfrukter, vilken är din favorit bland höstens alla godsaker?