En slukar en hel grön kula åt gången, en annan delar kulorna i halvor och en tredje äter dem med grönmögelost. Visste du att det produceras hela 25 miljoner Gröna kulor om året på godisfabriken i Villmanstrand?

1. Själfull marmelad

”Alla godissorter har inte en själ, men Gröna kulor har det”, säger Jan Carlsson på Fazer Konfektyr Sverige.

”Gröna kulors själ återspeglar känslan och stämningen under julen: någonting som vi saknar och längtar efter hela året och som endast julen kan ge oss när den till sist kommer.”

2. Julfavorit

Fazer tillverkar hela 25 miljoner Gröna kulor på fabriken i finska Villmanstrand varje år. Merparten avnjuts under julen. Många köper marmeladaskar att ge i julklapp till andra på samma sätt som chokladpraliner, och ofta är det också en tradition att köpa en ask till sig själv.

3. Delar folket i två läger

Om alla finländare åt Gröna kulor skulle konsumtionen vara cirka fyra och en halv kula per person och år. Men marmeladen delar folket i två läger, där det ena aldrig skulle ta en marmeladkula i sin mun. Den andra hälften däremot, måste älska Gröna kulor, eftersom de lätt stoppar i sig även kulvägrarnas andel. Samma förhållande torde det vara i Sverige. En del älskar Gröna kulor, andra kan inte förstå hur man kan tänka sig att äta dem.

”Jag har sett hur en halvkilos ask med kulor, 23 stycken, försvinner i ett nafs”, säger Jan.

4. 90 år gammal

En gång i tiden såldes Gröna kulor i trä- och fanerlådor. Fazer började tillverka Gröna kulor så tidigt som 1929. Först på Fabriksgatan i Helsingfors, sedan på Fazers fabrik i Vanda tills dess att produktionen flyttades till norra Finland till följd av brist på arbetskraft i huvudstadsregionen. Sedan 2000 tillverkas de i Villmanstrand.

5. Vegansk godsak

Gröna kulor tillverkas i huvudsak av vatten från Villmanstrand, socker, glukossirap och päronarom. ”Och av ingredienser som vi beställer direkt från jultomten som är produktionshemligheter”, berättar Jan Carlsson med ett leende.

Som geleringsmedel används pektin, vilket innebär att kulorna är veganvänliga. Det finns även angivet på marmeladasken: vegan och gelatin free.

6. Prov på hantverksskicklighet

Från juli till december råder full aktivitet på linjen som tillverkar Gröna kulor, och under produktionssäsongen ploppar det ut en och en halv miljon kulor i veckan, från måndag till onsdag. Det motsvarar 68 000 halvkilos askar. På torsdagar och fredagar tillverkas marmeladkonfekt i andra färger.

I Villmanstrand tillverkas bland annat även Finlandia, som också finns i Sverige. Under ungefär hälften av året sysselsätter marmeladlinjerna totalt tio personer, men i juli utbildar vi alltid nya medarbetare för jobbet. Under de mest intensiva veckorna jobbar ett femtiotal personer med marmeladtillverkning i två skift. Det råder febril aktivitet.

Det krävs mer folk än normalt för att tillverka kulorna, eftersom de efter sockringen plockas för hand i lådor där de får svalna. Marmeladkulorna får vila i minst sex timmar, för att därefter åter plockas för hand i askar, en i taget.

7. Från smet till kula

Vid tillverkningen av Gröna kulor kokas 500 kilo smet åt gången i 40 minuter. Som mest uppgår temperaturen på smeten till hundra grader.

”Lite på samma sätt som vid surdegsbakning blandas även färdiga kulor med skönhetsfel med i smeten. Det ger marmeladmassan bättre konsistens”, berättar Jan Carlsson.

Linjen som går från kok till sockring är ett tjugotal meter lång och där sjunker temperaturen på kulorna till under 50 grader. Det gör att sockret fastnar på kulornas yta, men det smälter inte.

8. Två blir en

Tidigare sammanfogades kulorna för hand, men sedan 2000 görs det i en maskin som en verkstad i norra Finland har tillverkat för ändamålet. En medarbetare placerar först två plattor med formar mot varandra och flyttar dem sedan till maskinen som pressar samman kulhalvorna. Maskinen stjälper också upp de färdiga, runda kulorna i en låda och därifrån går de vidare till en sockringstrumma som ser ut som en liten betongblandare.

Eftersom alla kulor inte lossnar ur formarna självmant används fortfarande samma tretandade gafflar som förr i tiden på linjen.

Så sent som 1987 togs kulorna loss ur gjutformarna för hand med gaffel. Bild: Fazer/Ralf Kollin

9. En blir två

Hemligheten bakom Gröna kulors popularitet är enligt vissa inte bara smaken och stämningen, utan också att kulorna – till skillnad från många andra godissorter – inte stoppas direkt i munnen.

”Det finns en lekfullhet med kulorna. Få stoppar en hel kula i munnen så där bara. De flesta delar den och äter en halva i taget,” säger Jan Carlsson

10. Dekorationer

Traditionellt har Gröna kulor använts för att dekorera tårtor och pepparkakshus. Vissa gillar att dela kulorna, breda grönmögelost på ena halvan och sedan sammanfoga halvorna med en cocktailpinne.

Gröna kulor passar också utmärkt på festbordet som skojiga namnskyltshållare. I dem går det att fästa papperslappar med gästernas namn. Och efter festen finns det inget behov av att samla in och förvara hållarna, eftersom de med största sannolikhet har blivit uppätna.