Julen är en av årets största mathögtider. Därför är det viktigt att tänka till när det kommer till inköp och att göra medvetna val. Under 2017 nådde Fazer sitt mål om att all choklad som tillverkas består av 100 % ansvarsfullt producerad och spårbar kakao, vilket underlättar för konsumenter att göra ett gott val när det kommer till julchokladen. Här tipsar vi om fem hållbara val för julbordet.

- Julen är en tid då vi lägger ned mycket tid, pengar och omtanke på att skapa en perfekt högtid. Att vi nu har nått målet att kunna erbjuda 100 % ansvarsfullt producerad och spårbar kakao i vår choklad - något som vi vet att konsumenter efterfrågar – är ett steg i rätt riktning för en mer hållbar jul. Vi vill därför också passa på att tipsa om andra saker som kan göra julmaten lite mer hållbar, säger Johan Melinder, hållbarhetschef på Fazer i Sverige.

Julen är mer än bara choklad. För den som vill ta ett större grepp än dessertbordet finns det fler val att göra när det kommer till julens godsaker.

Se Johans ytterligare tips för ett mer hållbart julbord:

1. Fler gröna alternativ

En bra huvudregel är att se till att fylla julbordet med så många gröna inslag som möjligt. Våga skapa nya mattraditioner och ät helt grönt på julafton, eller ersätt några rätter med vegetariska alternativ. Fokusera på kvalitet istället för kvantitet. Vid buffé kan man gott minska portionerna – tänk inte att störst julbord vinner. 

2. Fisken och köttet

När det kommer till fisken så skippa den utrotningshotade ålen, även odlad. Håll dig till MSC-, ASC- och KRAV märkt fisk så är du säker på att den är schysst. Klassiker som sill och ansjovis kan du äta utan dåligt samvete. Titta gärna på WWF’s fiskeguide för hur du ska tänka.

Enligt Livsmedelsverket bör vi av hälsoskäl äta högst 500 gram rött kött och charkuteriprodukter – det vill säga nöt, gris, vilt eller lamm – i veckan. Det är även bra att minska på köttkonsumtionen av klimatskäl och välja kött av hög kvalité när du handlar. WWF har tagit fram en köttguide för vägledning till konsumenter som du hittar här.

3. Resterna

Julens festligheter innebär matrester, kartonger, flaskor och burkar, och säkerligen lite elektronik som behöver återvinnas. Sortera och återvinn, och se till att ta vara på julmaten. De senaste årens ökade medvetenhet kring matsvinn gör också att det finns mängder av recept tillgängligt för den som vill göra nya rätter av julmaten.

4. Chokladen och godiset

Chokladen är viktig för oss under juletider och även här finns det flera goda val att göra. En bra väg är att läsa på om olika märkningar och innehåll. Det finns många märkningar kopplade till produktionen. Fazer köper UTZ, Rainforest Alliance- och Fairtrade Cocoa Programme-certifierad kakao, samt kakao genom direkta hållbarhetsprogram för att stötta de odlare som inte är certifierade av olika anledningar. 2017 uppnådde Fazer målet att all choklad består av 100 % hållbar och spårbar kakao.

Läs mer om hur Fazers ansvarsfulla kakaoarbete här.

Veganskt godis

Visste du att Fazer har många veganska godisalternativ till julbordet? Klassikerna Gröna kulor och Finlandia är helt veganska, samt röda Marianne, Tyrkisk Peber och Wienernougat för att nämna några. Sortimentet utvecklas och uppdateras med tiden där man ersätter animaliska ingredienser mot växtbaserade alternativ. Vi ökade andelen av vårt växtbaserade utbud från 36 % vid utgångsläget 2015 till 48 % år 2019.

Palmolja

Till julen blir palmoljefrågan högaktuell. Vi på Fazer köper endast hållbar certifierad palmolja. Under 2019 uppnådde våra konfektyrprodukter 95% segregerad palmolja och i Skogaholms pepparkaksdeg använder vi 100% segregerad palmolja.

Läs mer om vår palmolja här.

5. Brödet

Även om brödet inte står i fokus på julbordet så är skinksmörgåsen med senap, dopp i grytan, och vörtbrödet givna inslag för många svenskar under juldagarna. Brödet är också någonting som du kan göra om till en helt annan rätt, även om det har några dagar på nacken, inte minst som ett perfekt komplement till andra rester. Exempelvis göra crostini eller krutonger av de överblivna skivorna, eller varför inte en grönkålspesto gjord på rostade brödsmulor och resterna av grönkålen?