Julen är en av årets största mathögtider. Därför är det viktigt att tänka till när det kommer till inköp och att göra medvetna val. Under det gångna året har vi på Fazer jobbat hårt med hållbarhet, dels har vi satt nya klimatmål ,men också lanserat nya goda hållbara produkter.

- Julen är en tid då vi lägger ned mycket tid, pengar och omtanke på att skapa en perfekt högtid, och då hamnar många produkter på julbordet som är där av tradition. Mitt tips är att fokusera på kvalitet istället för kvantitet. Vid buffé kan man gott minska portionerna – tänk inte att störst julbord vinner, då minskar vi även det som slängs i slutändan. Fråga era gäster vad de önskar mest på julbordet och utgå från det. Min favorit är helt klart sillen, i år blir det en vegetarisk variant. Jag vill passa på att tipsa om några andra saker som gör julmaten lite mer hållbar, säger Johan Melinder, hållbarhetschef på Fazer i Sverige.

Se Johans ytterligare tips för fem hållbara val för den stundande julen:

1. Fler gröna alternativ

En bra huvudregel är att se till att fylla julbordet med så många gröna inslag som möjligt. Våga skapa nya mattraditioner och ät helt grönt på julafton. Testa att ersätta några riktiga klassiker  med vegetariska alternativ då minskar klimatpåverkan ordentligt. En Ris á la Malta på svenskt Havreris kanske?

2. Fisken och köttet

Vi sitter med i WWFs Hållbar Livsmedelskedja, och denna grupp på 15 företag har tagit fram ett dokument kallat Hållbara produkter. Där kan du hitta många tips på hur man kan tänka hållbart med olika råvaror. WWF har också flera guider som hjälper dig när du handlar inför julen.

När det kommer till fisken så skippa den utrotningshotade ålen, även odlad. Håll dig till MSC-, ASC- och KRAV märkt fisk så är du säker på att den är schysst. Kolla på förpackningen eller på företagets hemsida när du väljer sill, lax eller anjovis. . Titta gärna på WWF’s fiskeguide för hur du ska tänka.Vi bör minska på vår köttkonsumtion av klimatskäl och att välja KRAV märkt kött när du handlar gör stor skillnad. WWF har tagit fram en köttguide för vägledning till konsumenter som du hittar här.

3. Resterna

Julens festligheter innebär matrester, överblivna kartonger, tomma flaskor och burkar, godispapper och brödpåsar och en hel del presentpapper som behöver återvinnas. Sortera rätt och återvinn enligt instruktionerna på våra förpackningar De senaste årens ökade medvetenhet kring matsvinn gör också att det finns mängder av roliga recept tillgängligt för den som vill göra nya rätter av julmaten.

4. Allt gott julgodis

Ansvarsfull choklad

Chokladen är viktig för oss under juletider och även här finns det flera goda val att göra. En bra väg är att läsa på om de olika märkningar som finns och produkternas innehåll. Det finns många märkningar kopplade till framtagandet av kakao. Vi köper UTZ, Rainforest Alliance- och Fairtrade Cocoa Programme-certifierad kakao, och en stor del kakao från vårt egna direkta hållbarhetsprogram för att stötta de odlare som inte är certifierade av olika anledningar. För 4 år sedan uppnådde vi vårt mål att all inköpt kakao ska bestå av 100 % ansvarsfull och spårbar kakao.

Läs mer om hur Fazers ansvarsfulla kakaoarbete här.

Godis i allas smak

Visste du att Fazer har många veganska godisalternativ till julbordet? Klassikerna Gröna kulor och Finlandia är helt veganska, samt röda Marianne, Tyrkisk Peber och Wienernougat för att nämna några. Sortimentet utvecklas och uppdateras med tiden där man ersätter animaliska ingredienser mot växtbaserade alternativ. Vi ökade andelen av vårt växtbaserade utbud från 36 % vid utgångsläget 2015 till 45 % år 2020.

Fettet som bär smak

Till julen blir palmoljefrågan högaktuell då många köper praliner av olika slag. Palmoljan är omdiskuterad, därför gjorde vi i år en ny åtgärdsplan för att öka användningen av fetter, oljor och andra ingredienser med bättre miljöavtryck och näringskvalitet än palmolja.

Vi använder endast RSPO certifierad palmolja. Allt vårt godis som innehåller palmolja segregerad palmolja och i Skogaholms pepparkaksdeg använder vi 100% segregerad palmolja.

Läs mer om vår palmolja här.

5. Brödet

Även om brödet inte är huvudattraktionen på julbordet så är skinksmörgåsen med senap, dopp i grytan, och vörtbrödet givna inslag för många svenskar under juldagarna. Brödet är också någonting som du kan göra om till en helt annan rätt, även om det har några dagar på nacken, inte minst som ett perfekt komplement till andra rester. Exempelvis göra crostini eller krutonger av de överblivna skivorna, eller varför inte en grönkålspesto gjord på rostade brödsmulor och resterna av grönkålen, vem vet en jul-inspirerad ”grilled cheese”?