Vill du göra ditt eget pepparkakshus? Följ vår guide och använd mallen för att kunna sätta ihop ditt mästerverk!

Nu är det dags för den roliga tiden på året när man kan vara kreativ och dekorera hemmet med juldekorationer för att få till den mysiga julkänslan. En rolig och bra aktivitet för familjen är att göra och dekorera pepparkakshus, följ vår guide nedan och ladda ned vår mall för att kunna göra ditt eget pepparkakshus! 

Vill du göra det enkelt för dig? Här hittar du vår goda pepparkaksdeg från Skogaholm!

  • Kavla ut pepparkaksdegen tunt och skär ut bitar enligt mallarna. Glöm inte att göra en botten till pepparkakshuset av resterande deg. 

  • Lägg de olika delarna för pepparkashuset på en ugnsplåt med bakplåtspapper, grädda i 175 grader. Stora bitar ska gräddas ca. 10 minuter, för mindre bitar räcker det med ca. 7 minuter.

  • Gör din egen kristyr genom att blanda 2dl florsocker med en äggvita, vispa ägget och häll i sockret varsamt i omgångar. Lägg blandningen i en plastpåse och gör ett litet hål för spritsning. Kristyren kan användas för att fästa godisar på pepparkashuset och som dekorering. 

  • Använd smält socker för att limma fast de olika delarna. Smält ca. 2dl socker i en gjutjärnspanna. Var försiktig, varmt socker fastnar lätt i pannan och kan bränna dig allvarligt!

  • Fäst pepparkakshuset på bottenplattan. Börja med att titta var du vill fästa huset och hur den ställer sig på plattan. Dippa väggarnas nedre delar i det smälta sockret och tryck ihop dem i bottenplattan. Lägg  smält socker på kanterna med hjälp av en sked och tryck snabbt ihop takplattorna. Använd mer socker vid behov för att fästa allt ordentligt och färst sedan skortsenen. 

  • Nu till den bästa delen - dekorationerna! Var kreativ och använd gärna dina favoritgodisar för att slutföra ditt mästerverk. Varför inte testa att krossa Mariannegodisar tillsammans med florsocker för att skapa en "snöig" känsla, fästa chokladkex på taket och sedan strössla Gröna Kulor och Karl Fazer praliner runtom huset. Låt din fantasi flöda fritt!