Liksom chokladen är marmeladen en av julens traditionella delikatesser. De runda och mjuka marmeladkulorna lockar fram barndomsminnen i många familjer.

Marmeladen har hört till Fazers julsortiment sedan slutet av 1800-talet då Karl Fazer hämtade med sig receptet från St. Petersburg, där han studerade. De gröna kulorna såldes först i Helsingfors år 1929. Kungakronan som finns på marmeladasken har blivit en välkänd symbol för Fazers marmelad.

Tre generationer av den brittiska kungafamiljen har fått Fazers marmelad i gåva, och den kallades också “Kröningsmarmelad” fram tills år 1948, då den bytte namn till Finlandia. Marmeladen skickades första gången till kung Edward VII år 1902 för att fira hans kröning. År 1947 sändes marmeladen som bröllopsgåva till prinsessan Elisabeth, den blivande drottningen. För att upprätthålla traditionen skickade Fazer också marmeladen som bröllopsgåva när Kate Middleton och prins William gifte sig år 2011.

I dag överförs traditionen med Fazers julmarmelad från en generation till nästa. Marmeladkulorna tillverkas i Fazers egen fabrik i Villmanstrand.