Precis som vid många andra högtider kretsar också midsommar kring mat och dryck. För många innebär midsommarmaten sill, potatis, gräddfil och grillat. Här har vi samlat tips kring midsommarbordet med något för alla smaker.

Duka till midsommar

Vi äter med ögonen sägs det, och det gäller inte minst presentationen av matbordet. En vacker dukning är enkel att fixa och det behöver varken vara avancerat eller dyrt.

Använd dig till exempel av blommor och kvistar att dekorera med, och matcha porslin och servetter med grönskan på bordet. 

En annan enkel sak för ett kreativt upplägg är att dekorera isbitarna med blommor eller örter, eller använda frysta vindruvor för att kyla ner drycker. 

Mat på bordet

Potatisen, sillen, gräddfilen. laxen, äggen och gubbröran...men mer då? Självklart ska midsommarbordet erbjuda något för alla smaker.

En vanlig variant är att duka upp med sill och potatis till lunch, för en mer matigare måltid senare med grillat. Om du grillar kött kan du till exempel komplettera med Västerbottenpaj, grillade grönsaker eller Mini-halloumiburgare.

Gemenskapen

Mat och dekorationer i all ära, med vad vore en härlig midsommardag utan sällskapet? Lite rörelse och lekar passar perfekt mellan måltiderna. Om du har gott om tid för förberedelser är en rolig frågesport, musikquiz eller tipsrunda ofta uppskattat. Andra lekar som passar både stora och små är till exempel äggstafett, pennan i flaskan eller klassiska charader.