Mignon är franska och betyder söt. Mignonäggets historia går tillbaka till år 1896 då Karl Fazer tog med sig produktidén från Tyskland.

Den unge konditorn reste runt utomlands för att kunna erbjuda finländarna de senaste trenderna i sitt kafé. Mignon-ägget tillverkas idag efter samma idé som då - äkta äggskal fylls med nougat och måste, precis som ett vanligt ägg, knäckas och skalas för att ätas. Smaken är än idag exakt samma som då, Mignon-äggen tillverkas i Fazers fabrik i Vanda från originalreceptet. På 1920 och 1930-talet njöt man av Mignon-fyllningen i chokladkakor av miniformat.

På 1950-talet skapade Tove Jansson en tidningsreklam i columbus anda för Mignon-ägget.

För några år sen dekorerade Karl Fazers barnbarn Mignon-ägg och ställde ut dessa i en butik, vilket inspirerade många människor att vilja göra något liknande.

 

Hur gör man ett Mignon-ägg?

Att tillverka äggen är ett noggrant handarbete. Med en diamantborr borrar man ett litet hål och suger ut allt innehåll som används till bageritillverkning. Skalet tvättas, desinficeras och torkas och fylls med exakt 52g mandelnougatfyllning. Hålet stängs därefter med en sockersmet. Skalet har alltid varit äkta och samlas under hela året för att få ihop en tillräckligt stor mängd. När äggen är fyllda åker de iväg för att stelna. Även packningen av äggen utförs för hand. Mignon-ägget är både glutenfritt och laktosfritt och utöver att äta det går det utmärkt att dekorera.

I filmen nedan kan du se du hur Mignon-ägget tillverkas steg för steg i fabrik.

Det lättaste sättet att öppna ett Mignon-ägg är att trycka med handen och rulla fram och tillbaka på ett bord.Fazer Experience centre.

På Fazer Experience centre i Helsingfors finns en 3,2 meter hög Fazer Mignon-hare som skapats av arkitekterna Tuuli och Kivi Sotamaa. Haren är gjord av 9330 tomma Mignon-äggskal och uppmärksammades i sociala medier.