Pääsiäiskattaus

Påsken är en av vårens viktigaste högtider och det är roligt att duka ett riktigt festligt påskbord. Påskdukningen kan vara glad och färggrann, grafiskt svartvit eller romantiskt ljuv.  Alla element i dukningen behöver inte vara nya, det går lika bra att göra dekorationerna själv och till exempel använda sig av gamla föremål. Med våra enkla idéer och pysseltips nedan trollar du fram en påskdukning i ljusa färgnyanser och även med en gnutta lantlig romantik.

Servetter och namnskyltar
Till en ljus dukning passar färggranna servetter väldigt bra och dem kan du sy själv av gamla tyger, som de blommiga servetterna i denna dukning. Namnskyltarna är ett roligt inslag i dukningen och dem kan du göra till exempel av gamla vykort. På de här fjärilskorten har de stämplade namnskyltarna fästs med klädnypor.


Spetslöpare
Bordsduken piffas upp med en smal spetslöpare som du enkelt tråcklar ihop av spetsdukar. Du kan använda spetsdukar i olika storlekar och färger allt efter smak.

Meny på griffeltavla
Som meny kan du till exempel använda en griffeltavla som du gör av en gammal ram med ett slätt bakstycke. Vi har valt att måla en gammal griffeltavla med griffeltavelfärg och dekorerat den med klädnypor och en spetsduk.

Bestickhållare med påskmotiv
Du kan göra egna bestickhållare med påskharar på. Som material kan du till exempel använda grovt lin. Du klipper ut ett fram- och ett bakstycke ur tyget och tråcklar ihop dem i sidorna. Bakstycket får vara kortare för att det ska gå lätt att sticka in besticken i hållaren. Använd sedan en knapp till näsa och en pompomsvans så är påskharen klar.


Vas av glasburk
Blommor hör till när du gör en vårlig påskdukning och som vas passar en gammal glasburk utmärkt. Du kan dekorera vasen med hjälp av en schablon och glasfärg, som du sedan låter torka. Du kan också dekorera vasen med ett jutesnöre eller ett spetsband. Ställ till sist vårliga snittblommor i vasen och ditt vackra blomsterarrangemang är klart!

Påskägg med mustasch
Påskägg kan dekoreras på många olika sätt. Ett trendigt, roligt och enkelt sätt är att limma lösmustascher på dem eller rita på mustascher med en vattenfast svart tusch. Du kan använda små bakformar som äggkoppar och också dem kan du måla efter smak.


Ljus
Levande ljus är alltid populära på festbordet och du kan till exempel dekorera dem med jutesnöre eller spetsdukar. Som ljusstakar kan du använda gamla bakformar.