Sommaren är högsäsong för enkel och fräsch mat. Den här sommarens succémiddag består helt av grönsaker. Dubbelt upp bra - Inte bara för dig, utan även för miljön.

Blända dina sommargäster med en utsökt, helt grön, grillmiddag. Det finns något för alla smaker och bäst av allt, en vegetarisk grillkväll är dessutom är bra för klimatet.

- Det är lätt att svänga ihop en smakrik och komplett måltid helt bestående av grönsaker. Nästan alla fasta grönsaker passar bra att grilla, säger Jenny Brink, Senior Marketing Manager, som jobbar med växtbaserade produkter på Fazer Lifestyle Foods. Paprika, aubergine, zucchini, kål och endiver är exempelvis utmärkta för grillning. Även rotfrukter, antingen förkokta eller grovt hackade. De kan även packas in i ett foliepaket och grillas längre, paketet blir som en egen liten ugn där råvarorna bakas men med en lite rökig smak, tipsar Jenny Brink. 

Ett lättlagat alternativ för grillen är säsongens gröna sparris. De behöver inte skalas, det enda som ska tas bort är den hårda biten längst ned på stammen. Krydda med salt, peppar och citronjuice. Ringla över lite olja och lägg på grillen, de blir klara inom bara några minuter.

Blomkål passar också perfekt på grillen. Ringla olja över hela blomkålshuvudet och krydda med salt och malen svartpeppar. Grilla det helt på medelhög temperatur i 15-20 minuter, ju mer rökig smak desto godare. Håll koll på blomkålen och vänd några gånger, så att ytan får en jämn färg.

Mer smak från örter, frön och ostar

Grillade grönsaker kan varieras med många olika smaksättningar.

- Jag föredrar att börja med enkla smaker när råvaran ligger på grillen eftersom det alltid går att tillsätta mer smak efteråt. Finhackade örter, rostade frön eller ost är till exempel perfekt att toppa grillade grönsaker med, föreslår Jenny Brink. 

En ost som går bra ihop med grönsaker är riven parmesan. För veganer kan osten ersättas med näringsjäst som går att hitta i välsorterade matbutiker eller i hälsokostbutiker. Olika sorters hummus och röror passar också utmärkt ihop med grillade grönsaker. Till grillad blomkål är det gott med en hummus smaksatt med koriander, kummin och honung.

Dina gäster kommer garanterat att bli imponerade av dina somriga grillade grönsaker!

Skulle du vilja testa något annorlunda i sommar är grillsås med choklad ett hett tillbehör på grillfesten. Hemligheten bakom den mörka och fylliga såsen är rökig chipotle chili. Grillmiddagen fulländas med en somrig marängtårta. Jordgubbar, hallon eller andra färska bär är goda att toppa tårtan med. Orkar du inte baka finns färdiga marängbottnar som en genväg.