Till sommarmaten hör naturligtvis fräscha sallader och söta godsaker. Naturens enastående blomsterprakt är rogivande och många vill gärna få med ett inslag av den vackra naturen på matbordet. Vi har sammanställt några tips på hur du kan använda ätliga blommor och växter i matlagningen.

Sommarblommorna är vackra både ute i trädgården och i en vas inomhus, men blommorna kan också användas i sommarköket. När du tillagar sommarmat kan du gärna också ta dig en titt i blombänken. Du kan nämligen hitta riktiga skatter i trädgården!

Garnera tårtor med blommor

Till de traditionella ätliga blommorna hör till exempel viol och rosenblad. Du kan lugnt använda blad av rosor som växer både vilt och i trädgården. Som garnering på söta bakverk passar också lavendel och tagetes. En vacker färgprakt får du med blad av röd temynta eller vacker blåklint.

Testa garnering med blommor till exempel på en härlig vit chokladtårta med citron eller en fräsch fryst yoghurttårta.

Ge salladen mer karaktär

Blommor kan också med fördel användas i sallader för att ge både smak och färg. Till exempel krasse ger smaken mer sting. Du kan också skapa variation i sommarsalladerna med ringblommor. De flesta har gräslök i trädgården, och kom ihåg att du också kan använda blommorna.

Utöver den egna trädgården och blombänken lönar det sig också att rikta blicken mot skogen och närliggande ängar. Till exempel maskros, som anses vara ett envist ogräs, smakar faktiskt utmärkt i sallader och rödklöverblommor är mycket vackra som garnering till exempel på gräddtårtor. Riktigt trendigt just nu är harsyra, som många nog känner till från barndomens skogsutflykter. Harsyra kan användas på många olika sätt i matlagning och som garnering.

Sök även igenom butikshyllorna 

Om du inte har lust att plocka blommor i trädgården själv eller inte har några naturängar i närheten kan du också leta efter ätliga blommor i butikerna. Kom dock ihåg att blommor som säljs till exempel i blombutiker ofta har behandlats med insektsgift vid odlingen och därför inte ska ätas. Blommor som plockats i naturen ska helst sköljas före användning, och du ska aldrig plocka blommor i närheten av vägar.

Användning av blommor i sommarköket kan vara riktigt enkelt. Med ett par blommor piffar du nämligen enkelt och snabbt upp din somriga morgongröt. Blommor passar också utmärkt som garnering i drycker, till exempel i bålen du ska servera på sommarfesten.