Varför åka långt bort på vandringssemester då det finns en massa intressant att se i skogen bortom knuten? Ge dig ut på en upptäcktsfärd i skogen och njut av bofinkens drill och trädkronornas sus. Innan du ger dig ut är det dock ett par saker du behöver tänka på, för att din skogsutflykt ska bli så trivsam som möjligt. 

Även om skogen lever året runt är den särskilt full av liv på sommaren. Genom att förbereda dig väl slipper du vända på klacken redan vid det första myggbettet och kan njuta av ljuden och dofterna hela dagen – och varför inte hela natten också!

  1. Klädsel
    Skogen är (lyckligtvis) inte synonym med catwalken i Paris, så du slipper samla stilpoäng. Klä dig bekvämt så att du kan röra dig obehindrat i terrängen och ta också för säkerhets skull med dig en skyddande huvudbonad.

    Om du har långt hår är det bra att sätta upp och skydda det, om du inte vill ha fripassagerare med dig hem. Vad fotbeklädnaden anbelangar är gummistövlar det tryggaste valet i väder som väder.

  2. Skydd
    Utöver skyddande kläder är det bra att ta med sig myggmedel ut i skogen, vem vill väl tillbringa sin utflyktsdag med nacken full av kliande myggbett? Det är också bra att ta med kortisontabletter (Kyypakkaus) för säkerhets skull, en skrämd huggorm hinner inte alltid undan.

    Solkräm hör naturligtvis till basutrustningen på utflykten.

  3. Allemansrätten
    Innan du ger dig ut i skogen är det bra att repetera allemansrätten. Den säger bland annat att man fritt får röra sig och tillfälligt övernatta i skogen, att man får meta, simma och plocka bär, svamp och icke-fridlysta växter.

    När man gör en skogsutflykt är det alltid bra att ta med sig några frysaskar, de första blåbären mognar nämligen redan i juli.

  4. Matsäck
    Även på en kort vandringstur är det trevligt att slå sig ner under ett träd och ta sig en smörgås och lite saft. Om det finns en angiven eldningsplats i området kan du grilla korv eller chokladfyllda bananer i folie över öppen eld. Du kan också plocka och äta harsyra.

    Kom ihåg att allemansrätten inte omfattar att göra upp eld och samla ved, dessa kräver markägarens tillstånd. Om vädret har varit torrt den senaste tiden ska du också säkerställa att varning för skogsbrand inte har utfärdats i området. Då är det strängt förbjudet att göra upp eld också på angivna eldningsplatser.

  5. Övernattning
    De allra ivrigaste skogsmullarna övernattar i tält i skogen. Om du planerar att övernatta är tält, sovsäck och liggunderlag den viktigaste utrustningen. Kom också ihåg att ta med en ficklampa i ryggsäcken. Vid regn ger en presenning bra skydd mot fukt för dem som sover i tält.

    Även om det är förbjudet att göra upp eld är det tillåtet att använda stormkök. På ett stormkök kokar du enkelt gröt och kaffe till frukost.

    Om du vill undersöka livet i skogen närmare kan du gärna också ta med dig till exempel en kikare. Om ni är flera på utflykten kan ni hitta på lättsamma tävlingar, till exempel vem som lyckas spana in den första spillkråkan.