Inför mors dag vill vi hylla olika mammor och lyfter därför fram fyra olika livsskildringar.
Kärlek, vishet, mod, osjälviskhet, överlämnande...
Tytti-Lotta, Irina, Gudrun och Susanne berättar vad moderskap betyder för dem.

Varje moderskap är unikt

”Myten om moderskapet är fortfarande stark när det kommer till begreppet moderskap och vilken typ av mamma som är en bra mamma. Moderskapet hör samman med kvinnans roll i samhället och kvinnor i allmänhet. Vi jämför oss ofta med andra och rädslan för att stämplas som en dålig mamma hindrar oss från att prata om känslornas hela bredd. Resan mot att bli mamma syns inte på utsidan. När historien berättas av en mamma själv, korrigeras den inte av någon annan för att passa den allmänna berättarkonsten. I vår bok, Traces of Motherhood – Stories of Nordic Mothers, ville vi låta olika typer av mammor berätta sin historia, alla precis lika värdefulla på sitt sätt.

Idén till bokprojektet föddes hos mig när en kvinna berättade att hennes egen glädje över moderskapet överskuggades av skammen för hennes historia – en sorglig, hjärtskärande tanke. Jag önskar att alla mammor skulle känna sig lyckliga över sin egen moderskapsresa och sträva efter lycka i livet, precis som man gör om man inte är en mamma. Jag önskar att alla mammor skulle känna sig fantastiska i sig själva med alla sina tankar och känslor – och att ingen skulle tvivla på sin moderskärlek eller tillräcklighet, särskilt utifrån modeller som definierats av andra.

Jag vill överlämna mig till moderskapet oberoende av vart det för mig. Livet är en ständig utveckling och våra barn är en daglig spegel av oss själva. Jag försöker dock att tänka att jag har lyckats tillräckligt bra som mamma. Jag litar på att det räcker med kärlek."

Tytti-Lotta, 41


Lycklig mamma, lyckligt barn

”När jag var liten var det inte möjligt att ha hobbyer eller att resa som vi gör nu, men mina föräldrar gav oss barn all deras livserfarenhet och vishet. Från min mamma fick jag en stark vilja, ansvarskänsla och en strävan efter att alltid prova något nytt. Det samma vill jag ge mitt barn.

Jag var nästan 41 år när jag blev mamma. Min son, min stolthet, har mina ögon och min personlighet. ”Jag väntade väldigt, väldigt länge på honom, så han fick inte vara olik mig”, säger jag alltid med ett leende till de som frågar.
Jag kommer ihåg Gordeys första steg. Hur han ville titta på fåglarna, släppte taget om min hand och gav sig iväg. Så enkelt och naturligt! Från första början har beslutsamhet och en strävan efter självständighet utmärkt honom.

När min mammaledighet började var det inte lätt att varva ner eftersom mitt liv hade varit fullt av jobb och resor under en så lång tid. När Gordey var lite över ett år fick jag ett mycket intressant jobberbjudande. Jag låg sömnlös i många nätter och grubblade över mitt beslut, eftersom ett utmanande jobb skulle kräva ett fullständigt engagemang. Min mamma hjälpte mig. ”Du måste också tänka på dig själv, på din egen utveckling. Om du är intresserad av jobbet, ta det. Din son behöver inte din uppoffring, han behöver en lycklig mamma”, sa hon. När jag ibland får dåligt samvete, tänker jag på mammas ord. Lycklig mamma, lyckligt barn.”

Irina, 43

Massor med moderskärlek, även för mina vänner 

 ”Om du gör något, gör det ordentligt – eller inte alls.” Det här rådet av min mamma har följt mig genom hela livet. 

Min mamma är 82 år gammal, men hon jobbar fortfarande ibland på samma ställe där hon har arbetat i 60 år – på sjukhuset. När jag tänker på henne dyker tre ord upp: ungdomlig, elegant och aktiv. Hon är en bra förebild för mig och jag lär mig fortfarande av henne varje dag.  

Min mamma älskar mig villkorslöst, och hon har tillräckligt med kärlek också för mina vänner. Många av dem har redan förlorat sina egna mammor, så de vänder sig till henne med sina bekymmer. Jag är hennes enda barn, så mina vänner är som mina syskon och egna barn för min mamma. 

De mest minnesvärda ögonblicken med min mamma är från våra resor runt världen. Vi försöker att upptäcka nya länder och städer varje år, och vi har redan besökt väldigt många. Min mamma kommer särskilt ihåg vår fantastiska resa till Australien och små pingviner som kom upp på stranden. Hon älskar att berätta historien om detta oförglömliga nattliga möte i Tasmanien."

Gudrun, 48

Gudrun_860x600.jpg

En dröm blev sann genom adoption

”Jag tror att jag alltid ville bli mamma. Även när jag var yngre tog jag hand om min syster och hennes vänner och såg till att de hade det bra, precis som min mamma gjorde med mig. Drömmen om att bli mamma följde mig genom universitetet och början på min yrkeskarriär, men jag hade inget seriöst förhållande med någon speciell. När jag började närma mig 30 gav mig min läkare de sorgliga nyheterna. Jag kunde inte få barn. Jag kände att jag hade förlorat ett av mina mål i livet, men jag lät det inte stoppa mig. En släkting till mig hade redan adopterat barn och jag såg det som ett bra alternativ.

Jag kommer aldrig att glömma alla hjärtans dag, den 14 februari 2007. Det var dagen när jag fick ett brev från adoptionsbyrån med ett foto på en sex månader gammal vietnamesisk pojke på ett barnhem. Robin var ett år gammal när han kom till Sverige. Min dröm blev sann, jag blev mamma. Robin började i förskolan när han var två år och fortsatte till skolan när han var sex, precis som alla barn i Sverige. Om någon för fem år sedan hade frågat Robin om hans mamma, hade han nog svarat ”världens bästa mamma”. Och nu? ”Ja. Hon är väl okej.” Det skulle han säga idag. Precis som vilken tonåring som helst.

Vad har jag lärt mig av att vara mamma till en 14-årig pojke? Villkorslös kärlek – detsamma som min mamma hade för min syster och mig. Du kommer alltid att skydda ditt barn. Som lejonmamman och hennes unge.”

Susanne, 47

Kärlek, vishet, mod, osjälviskhet, överlämnande ...
Varje mamma och varje moderskap är unikt.  Vad betyder moderskap för dig?