Ingredienser

6 portioner

Chokladbotten

6-8 portioner
50 g smör
40 g mörk choklad, 70 %
1 tsk snabbkaffepulver
1 ägg
½ dl strösocker
15 sötmandlar
15 rostade hasselnötskärnor
1 ½ msk vetemjöl
½ krm salt
1 krm kanel, 1g

Salt kola

6-8 portioner
100 g karamelliserad kondenserad mjölk
1 ½ krm flingsalt

Lingonmousse

6-8 portioner
1 ¾ gelatinblad
200 g lingon
1 dl strösocker
1 ½ dl vispgrädde

Saffansinkokt päron

8 portioner
4 päron, små Conference, 450 g
3 dl strösocker
1 ½ dl vatten
½ citron, pressad saft och zest
½ vaniljstång
40 g färsk ingefära
½ kuvert saffran, ¼ g
½ tsk gurkmeja, malen

Smaksättning av sirap:
2 tsk päronkonjak

Flarn

6-8 portioner
1 msk smör
2 msk strösocker
1 ½ msk vetemjöl
2 tsk vatten
½ tsk glukossirap

Garnering:
Harsyra
lingonpulver

Gör så här

Chokladbotten

Sätt ugnen på 200 grader. Smält choklad och smör med kaffepulvret i en kastrull. Vispa ägg och socker med elvisp i en bunke, 5 minuter. Vänd försiktigt ner chokladsmeten.
Mixa mandel och nötter grovt. Blanda med vetemjöl, salt och kanel och vänd ner i chokladsmeten. Bred ut smeten i en ugnsfast form med bakplåtspapper, ca 15x20 cm. Grädda i mitten av ugnen, ca 8 minuter.
Tips! Fukta bakplåtspapperet så är det lättare att forma.

Salt kola

Blanda kolasås och salt. Bred ut över den kalla chokladbotten.

Lingonmousse

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter. Koka upp lingon och strösocker, 5 minuter. Mixa länge till en puré.
Kram ur gelatinbladen och låt de smälta med purén. Låt svalna. Vispa grädden löst och vänd ner i blandningen i omgångar. Bred ut över chokladkakan med saltkolan. Låt stelna i kyl, ca 3 timmar. Skär kakan i rektangulära bitar. Servera med päronhalva, sirap, flarn och sikta över lingonpulver.

Saffansinkokt päron

Skala och dela päronen. Gröp ur kärnhuset med ett kuljärn.
Koka upp socker, vatten, citron, delad och urskrapad vaniljstång, riven ingefära, saffran och gurkmeja i en gryta. Lägg ner päronen och sjud dem mjuka på svag värme, 4-5 minuter. Kyl i kallt vattenbad. Sila och koka ner lagen till en flytande sirap och smaksätt med päronkonjak.

Flarn

Sätt ugnen på 160 grader. Smält smör och strösocker i en kastrull. Rör ner vetemjöl, vatten och glukossirap.
Bred ut tunt på halva plåten med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen, ca 8-10 minuter. Strö över lingonpulver. Låt kallna och bryt i bitar.