Ingredienser

Rotsellerisoppa

6 portioner

300 g rotselleri, skalad
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
50 g smör
3 dl vitt matlagningsvin
1 dl grönsaksbuljong
2 ¼ dl mjölk, 3 %
1 ½ dl vispgrädde
2 ¾ dl vatten
2 tsk salt
ev. vitvinsvinäger, vitt vin

Musseltartar

6 portioner
1 burk rökta musslor, 90 g
1/3 gurka, ca 140 g
1 äpple, syrligt, Granny Smith
½ schalottenlök
1 krm salt

Till garnering:
smörgåskrasse

Grön olja

6 portioner
1 ½ msk rapsolja, 21 g
2 tsk rapsolja, kallpressad, 9 g
10 g babyspenat
2 tsk ängssyra

Skär de rökta musslorna grovt. Skala gurka, äpple och skär i små tärningar. Skala och finhacka schalottenlöken. Blanda i en skål och smaka av med salt.
Värm oljorna till 50 grader. Mixa den med spenat och ängssyra till en homogen grön olja. Sila genom finmaskig sil och häll upp i pipflaska.

Citronspread till grovt rågbröd

6 portioner
50 g smör
1 tsk citron eko, pressad saft och zest
salt

Till garnering:
algsalt


Vispa smöret med pressad citron och zest, tills det blir fluffigt. Smaksätt med salt. Servera en klick till brödet. Garnera med algsalt.

 

Gör så här

Rotsellerisoppa

Skala och skär rotsellerin i bitar. Skala schalottenlökar och vitlök och skär i bitar. Fräs grönsakerna i en gryta med smör. Tillsätt matlagningsvin, grönsaksbuljong, mjölk, grädde, vatten och salt. Koka under lock tills grönsakerna är mjuka.
Mixa soppan slät med stavmixer eller i mixerkanna. Smaka av soppan med vinäger, vitt vin och salt. Servera i skålar med musseltartar i mitten och garnera med smörgåskrasse och droppar av grön olja. Grovt rågbröd med citronspread smakar gott till.

Musseltartar

Skär de rökta musslorna grovt. Skala gurka, äpple och skär i små tärningar. Skala och finhacka schalottenlöken. Blanda i en skål och smaka av med salt.
Värm oljorna till 50 grader. Mixa den med spenat och ängssyra till en homogen grön olja. Sila genom finmaskig sil och häll upp i pipflaska.

Grön olja

Skär de rökta musslorna grovt. Skala gurka, äpple och skär i små tärningar. Skala och finhacka schalottenlöken. Blanda i en skål och smaka av med salt.
Värm oljorna till 50 grader. Mixa den med spenat och ängssyra till en homogen grön olja. Sila genom finmaskig sil och häll upp i pipflaska.

Citronspread till grovt rågbröd

Vispa smöret med pressad citron och zest, tills det blir fluffigt. Smaksätt med salt. Servera en klick till brödet. Garnera med algsalt.