Nu lanseras FCT Commis – ett praktikprogram som låter en utvald elev gå bredvid Fazers kocklandslag Fazer Culinary Team. Den första eleven att någonsin bli utsedd till årets FCT Commis är Julia Sandgren, studerande på Stockholms hotell- och restaurangskola. Julia kommer under hösten att följa med kocklandslaget på gästspel runt i Sverige, provlaga menyn som laget tävlar med i VM 2018 samt lära sig mer om hållbar matlagning.

I år är det återigen dags för Culinary World Cup. Fazers kockar, som vann guld på VM 2014, är det enda laget att representera Sverige i årets storkökstävling. Årets tävling äger rum i november och fram till dess är det träning som står på menyn. 

Nytt för i år är att laget nu introducerar FCT Commis. Ett praktikprogram som gör det möjligt för en utvald elev att följa med under slutspurten av träningsperioden. Genom praktikplatsen vill laget öppna upp storköksyrket, dela med sig av erfarenheter och visa en sida av kockyrket som annars är kopplad till senior erfarenhet. 

– Att arbeta i restauranger som tar emot över 100 gäster ställer stora krav på kockarna. Både när det kommer till kreativitet, smak, planeringsförmåga men också ur miljöaspekt såsom andelen matsvinn. Vi startar vårt praktikprogram för att fler kockelever ska få upp ögonen för storkök och lära sig mer om matlagning för många, säger Dan Assarsson, lagkapten för Fazer Culinary Team Sweden. 

Julia Sandgren blir FCT Commis 2018

Fyra sökande stod ut och blev kallade på intervju hos Fazer Food Services tidigare i vår. Bland dessa fanns Julia Sandgren, elev på Stockholms hotell- och restaurangskola. Julia Sandgren imponerade på juryn med sin öppna och nyfikna personlighet.

– Julia Sandgren har ett otroligt härligt engagemang. Hennes intresse och driv smittar av sig och vi tror att hon kommer att passa in i laget och bli en riktig tillgång fram till årets VM. Vem vet, kanske är hon ingrediensen som behövs för att vi ska knipa ett guld även i år, säger Dan Assarsson, lagkapten för Fazer Culinary Team Sweden.

Julia Sandgren mottog nyheten på Stockholms hotell- och restaurangskolas skolavslutning den 13 juni. 

Om Fazer Culinary Team
Fazer Culinary Team är Fazers kocklag som representerar Fazer i internationella matlagningstävlingar. Laget består av sju kockar som till vardags arbetar på olika Fazer restauranger runt om i Sverige.  Laget är regerande världsmästare i storköksklassen från Culinary World Cup 2014 och placerade sig på en andraplats i Culinary Olympics 2016. Nu tar laget sikte på Culinary World Cup 2018.