Fazer Culinary Team tog hem guldet under Culinary World Cup 2018 i Luxemburg. Teamet representerade Sverige i storköksklassen och placerade sig på en förstaplats.

De tidigare världsmästarna gjorde det igen! När Culinary World Cup avgjordes i Luxemburg den 29 november tog Sverige med Fazer Culinary Team hem segern i storköksklassen.  

- Det känns förstås fantastiskt att ta hem segern! Vi har tränat länge och jobbat hårt för att finslipa en meny som skulle kännas klockren. Med hjälp av responsen vi fått när vi varit ute och provlagat på restaurangerna hemma i Sverige har vi kunnat leverera här i Luxemburg, jag är så stolt över oss som lag, säger Dan Assarsson, lagkapten Fazer Culinary Team. 

Laget består av kockar och matinspiratörer som till vardags jobbar i lunchrestauranger runt om i Sverige. Att tävla i storköksklassen innebär att laget med en budget på 5 euro per person ska laga och servera en trerättersmeny till 150 personer på endast 5 timmar.  

Tävlingsmenyn hade temat ”Against food waste” och i lagets tolkning har det inneburit att de använder hela råvaran. Skal har exempelvis tagits tillvara i buljong eller friterats till frasiga chips och urpressade citroner har lagts in till marockanska citroner. Temat var tacksamt för lagmedlemmarna som i sitt dagliga arbete på Fazer länge jobbat för att just minska matsvinnet samtidigt som smakupplevelser skapas. 

- Den här segern är verkligen ett kvitto på att vi har kockar i världsklass. Vi vill alltid visa att vi har Sveriges bästa lunchkockar, att de nu återigen är VM-vinnare kan vi leva länge på! Säger Juanita Conway, Head of Gastronomy, Fazer Food Services Sverige.  

Fazer Food Services har 200 restauranger i Sverige och jobbar dagligen för att skapa mat med mening till alla gäster. Fazer Culinary Team bildades 2010 och har tävlat i Culinary World Cup och Culinary Olympics flera gånger. Senaste vinsterna gjordes i Culinary Olympics 2016 där laget belönades med silvermedalj och Culinary World Cup 2014 där de blev världsmästare. Laget består av lagkaptenen Dan Assarsson, Adam Hallberg, Marcus Ludvigsson, Susanne Strandqvist, Daniel Lund, Patrik Sättgren samt coachen Niclas Melin.   

Segermenyn 

Förrätt

Rotsellerisoppa med tartar på rökta blåmusslor, äpple och gurka. Frökavringmed vispat citronsmör 

Varmrätter (tre att välja bland)

Svampfylld spenat och kikärtsrulle, hasselnöt- och ädelostbakad persiljerot, silverlökscrème och nyponcitronett, mangold och violettasallad 

Ört och brödbakad lättrimmad torskfilé, picklad gulbeta och morotsterrin, gräslökssås med forellrom, och ”brandade” på rökta torskslag 

Gårdskycklingfilé med rostad Hokiadopumpa, Pumpacremè, kycklingballotine med smak av citron och dragon. Potatiskaka med lagrad Svecia 

Dessert

Lingonmousse på nötbrowniebotten, saltkola och inkokta päron, knäckflarn.