Culinary Olympics 2016 har just avslutats och Fazer kan titulera sig mästare i lunchmatlagning. Fazer Culinary Team Finland fick högst poäng av alla lag och tog hem totalvinsten i storköksklassen, tätt följt av Fazer Culinary Team Sweden som försvarade sitt guld från 2012 och slutade tvåa efter de finska kollegorna.

Fazer Culinary Team Sweden tog guld i Culinary Olympics 2012 och totalsegrade i Culinary World Cup 2014 med sina dryga 97 poäng av 100. Finland har aldrig tidigare varit representerat i storköksklassen och det är första gången som Fazer Culinary Team Finland deltar i internationella tävlingssammanhang. Fazer skrev därför historia idag då Fazer Culinary Team Finland tog hem totalvinsten i Culinary Olympics 2016 i Erfurt, Tyskland, tätt följt av Fazer Culinary Team Sweden på en andraplats. Fazer kan därmed återigen titulera sig världsmästare i lunchmatlagning.

– Det är tufft att få ihop en trerättersmeny till 150 personer, men Fazer har återigen visat att det är fullt möjligt att laga lunch i världsklass även i storkök. Vi är oerhört tacksamma över alla våra kollegor och vänner på Fazer Food Services restauranger som har tagit emot oss på gästspel under året. De har inspirerat oss till att bli bättre varje dag och vi delar verkligen guldmedaljen med dem, säger Niclas Melin, lagkapten Fazer Culinary Team Sweden.

Förutom Niclas Melin består Fazer Culinary Team Sverige av Niklas Edgren, Eva Wilhelmsson, Dan Assarsson, Patrik Strömberg och Andreas Holmqvist. Uppdraget i storköksklassen var att på fem timmar laga en lunchmeny för 150 personer till en kostnad på fem euro per gäst. Något som lagmedlemmarna gör varje dag i någon av Fazer Food Services restauranger. Fazer Culinary Team Swedens meny En kulinarisk resa genom matriket Sverige innefattar allt från tunnbröd och renkött från Norrland till raggmunk och småländska lingon, och alla rätter är komponerade utifrån ett hållbarhetsperspektiv.

 

– Jag är enormt stolt över laget. Under 18 månaders hård träning har de aldrig slutat utmana varandra i att experimentera i köket för att skapa smakupplevelser utöver det vanliga, säger Kurt Weid, coach för Fazer Culinary Team Sweden.

Fazer Culinary Team Sweden meny Culinary Olympics 2016
Förrätt
Skaldjurssoppa smaksatt med räkolja och tunnbröd med sallad och morotspuré

Varmrätt
Raggmunkskaka fylld med svamp, syrade kantareller, grönsaker och örtkeso

Plommonspäckad kotlettrad av Rapsgris, krokett med griskind och rökt renhjärta, plommonsås, blodchips och gratinerad persiljerotspuré

Inkokt regnbåge, friterad skarpsill och skaldjurskorv med palsternackscrème och potatisrulle

Dessert
Äppelkaka med kanelbavaroise, äppelkompott, havtornssås och syltat nypon

Om Culinary Olympics 2016
Arrangeras i Erfurt, Tyskland, 21-25 oktober 2016. Uppdraget i storköksklassen är att komponera och laga en lunchmeny för 150 gäster på fem timmar för fem euro per person. De lag som uppnår 90-100 poäng belönas med en guldmedalj och vid den avslutande prisceremonin presenteras alla lags exakta poäng och tävlingens totalvinnare.