Hösten 2012 avgjordes Olympiade der Köche. Fazer Culinary Team från Sverige tävlade i storköksklassen mot 15 andra internationella lag. Det svenska laget tilldelades med en guldmedalj för sina insatser i tävlingen. Av de totalt åtta kriterier som laget bedömdes enligt fick Fazer Culinary Team över 96 poäng av totalt 100 som var maxbetyg.

– Laget har gjort en suverän insats. Att ta guldmedalj första gången man är med i ett så här stort sammanhang och tävlar är helt fantastiskt, säger Kurt Weid, mentor för Fazer Culinary Team.

Trots över ett års träning blev tävlingen en rejäl prövning. Fem timmars förberedelser och två timmars service av 150 gäster, maximalt med anspänning och tävlingsnerver gör att det är ett trött men lyckligt gäng som pustar ut.

– Vi gjorde vårt absolut bästa och är så nöjda med att få en guldmedalj. Tror att alla i laget kan stämma in på att det här är det roligaste vi har gjort i vår karriär. Förutom att jag har funnit fem nya vänner för livet så har tävlingen vässat mina färdigheter och utvecklat mig både som människa och kock, säger Joachim Mueller, lagkapten för Fazer Culinary Team.

Mest nöjd är laget med samarbetet som flöt bättre än någonsin. Trots att man halkade efter något i tidsschemat på morgonen jobbade man ikapp och en timme före servering var laget helt i fas igen. Domarna var särskilt intresserade av de typiskt svenska råvarorna som hjortron och strömming. Råvaror som också utmärker Fazer Culinary Team extra mycket från konkurrenterna eftersom de är mycket ovanliga i internationella matlagningssammanhang.

Menyn som laget tävlade med får maximalt kosta 3,50 Euro per person och den ska bestå av soppa till förrätt, varmrätter med kött, fisk och ett vegetariskt alternativ, en salladsbuffé och en dessert.

Maxbetyg för tävlingen är 100 poäng, och för att erhålla en guldmedalj krävs att laget uppnår minst 96 poäng. Silvermedalj ges till alla lag med minst 92 poäng och brons till de lag med minst 88 poäng. Vem som blir den totala vinnaren av Olympiade der Köche i klassen storkök avgörs imorgon onsdag.